Notícies

Presentem als grups participants: El Ball de Bastonets d’Algemesí

La temàtica guerrera apareix en moltes de les danses rituals que presenten, dins de la seua seqüència, el colpeig d’armes o objectes. Conegudes com “de bastons” o “paloteig”, les d’Algemesí destaquen d’entre les altres per mostrar una trepidant velocitat d’execució en cadascuna de les seues evolucions. En elles, els dansants, en nombre de vuit més un mestre, colpegen rítmicament de manera conjunta o simultània planxes i bastons.

Apareix documentada, baix la denominació de Danza de los Ocho, Danza de Hombres, per primera vegada en 1839, apuntant-se una importació del ball des de Morella (Danses del Sexeni) Anys més tard, poc abans del segle XX, rep el nom exòtic de Baile de los Indios. En 1980 s’incorporava a la dansa un primer grup de dones, i en 2017, un segon. En l’actualitat són quatre els grups de dansadors que ixen a la Processó, dos d’hòmens i dos de dones, José Luis Ferris i Antonio Trull són els mestres dels grups d’hòmens i Paula España la del grup de dones. L’incorporació del segon grup de dones és de caràcter temporal, ad cautelam, i no es considerarà definitiu fins que els Bastonets presenten al Patronat de La Festa una normativa que regule de forma transparent l’entrada al grup per part dels aspirants.

S’interpreta amb dolçaina i tabal, presentant tantes composicions com evolucions es desenvolupen. El vestit consta de cos i faldellí de vellut vermell (blau en el cas del grup de dones), capell amb plomes llargues de colors i calces blanques amb espardenyes de careta de llauradors. A l’espatlla, sobre una mena de capeta, porten brodat amb fil d’argent l’anagrama de Maria o qualsevol figura al·legòrica de la Mare de Déu de la Salut (el Pou, la Morera i l’Estrela del Matí).

Part indestriable de la dansa: el bastonet i la planxa són necessaris per a la seua execució. El primer és un pal de fusta d’uns seixanta centímetres de llargària. La segona, una planxa de metall, tipus escut, d’uns deu centímetres de diàmetre.

Més informació a: https://www.festapatrimonialgemesi.com/bastonets – BELLÓN, T. (2017). Els Bastonets d’Algemesí. Edicions Del Bullent, S.L.

Puede que también te guste...

error: Aquest contingut està protegit !!
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l′experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d′interès . En continuar amb la navegació entenem que s′accepta la nostra Política de cookies.    Més informació
Privacidad