Notícies

Presentem als grups participants: Ball de Bastons de l’Arboç

El Ball de Bastons és una dansa d’arrel europea, considerant-se aquesta la dansa més antiga que es coneix, ja que es sap que antigament era una dansa d’espases entre guerrers , ja fos per celebrar una victòria contra l’enemic o bé per festejar unes núpcies reials. Aquesta dansa ha evolucionat amb els segles fins a arribar el que coneixem avui en dia com a ball de bastons.

L’Arboç és per la seva banda una vila reial situada al bell mig del Penedès amb una llarga tradició folklòrica, la seva Festa Major es celebra el quart diumenge d’agost, aquesta s’ha mantingut invariable des de temps remots, els documents més antics que es conserven a l’Arboç on es parla de l’existència del seu Ball de Bastons es remunten al 1770 amb motiu de la inauguració del Santíssim de l’església de St. Julià, tot i tenir èpoques d’inactivitat especialment marcades pels conflictes bèl·lics, tot i així li podem considerar més de 250 anys d’existència.

Els seus balls i melodies actuals són una mescla de balls antics (segles anteriors al XX, tant la melodia com la coreografia transmesos per tradició oral) i d’altres de nova factura ( segles XX i XXI, aquests sempre han basat la seva coreografia amb els passos conservats dels balls antics intentant mantenir una línia lògica que no trenqués sobtadament amb la personalitat d’aquest típic estil arbocenc).

La seva indumentària és una rèplica de la més antiga que es conserva (segle XIX). Actualment l’entitat és formada per un grup d’homes, un grup de dones (1982) i diversos grups infantils (1983) amb una edat compresa entre els 4 i els 16 anys.

Fruit d’aquesta llarga tradició l’any 2009 la Generalitat de Catalunya decidí declarar la Festa Major de l’Arboç Festa Patrimonial d’Interès Nacional i dins d’aquesta reconèixer al Ball de Bastons de l’Arboç com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional.

El podreu trobar a: https://www.instagram.com/balldebastonslarboc/

Puede que también te guste...

error: Aquest contingut està protegit !!
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l′experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d′interès . En continuar amb la navegació entenem que s′accepta la nostra Política de cookies.    Més informació
Privacidad