Notícies

Presentem als grups participants: Ball de Bastons de Sant Jaume dels Domenys

En el moment en què es va crear la colla del Ball de Bastons de Sant Jaume dels Domenys, el poble es trobava amb un augment de població, sobretot infantil, que estava vinculada al teixit cultural del municipi, però que per Festa Major no podien sortir per la falta de diversitat de balls populars. Al poble en aquell moment només hi havia Ball de Diables i drac, cosa que impedia que un conjunt de la població pogués sortir a ballar per la Festa Major del municipi. Amb la creació del Ball de Bastons infantil i juvenil i posteriorment adult, es va aconseguir revitalitzar el moviment folklòric i cultural a Sant Jaume dels Domenys. Aquest ball popular té els seus inicis l’any 2010, tot just fa deu anys. La Coral Infantil Rierol va impulsar la creació de dos balls populars al poble: el ball de bastons i el ball del patatuf.

A mesura que han anat passant els anys, el Ball de Bastons de Sant Jaume dels Domenys s’ha anat consolidant com un ingredient més de les festes populars del poble, i perquè no dir-ho, de la comarca. En els inicis del ball, es comptava amb el grup de petits, mitjans i grans. Des de fa més de tres anys, compta també amb el grup d’adultes, les quals han ampliat el nombre de persones balladores a la colla.

El vestuari de la colla està dividit en diferents parts. En primer lloc portem camisa i pantalons blancs de cotó de l’època amb la típica faixa negra. També portem una faldilla inspirada en la dels nostres padrins el Ball de Bastons de Llorenç amb el tall vertical per facilitar els sota cames i a la part superior portem un mocador triangular posat en diagonal tot deixant l’escut de la colla sobresortint pel lateral esquerre. A la part inferior portem els picarols tot indicant el soroll de les nostres danses. Tot el vestuari és de color verd i groc, colors que fan referència al nostre patró Sant Jaume.

Tenim diferents danses, algunes de pròpies com el Domenys o el Botànic i d’altres de populars i comunes amb altres colles com el Terra o Ram Ram i la Processó. Totes aquestes danses van acompanyades pel so d’una gralla i a voltes més d’una fent veus secundàries.

El Ball de Bastons de Sant Jaume dels Domenys va impulsar la trobada de Balls de Bastons del Baix Penedès l’any 2012. L’actuació més important de la colla és la Festa Major local, el 25 de Juliol i també les festes majors dels pobles que conformen el terme municipal de Sant Jaume dels Domenys com són: Lleger, El Papiolet i Cornudella. El vestuari consta de camisa blanca de màniga llarga arremangada, pantalons llargs blancs, espardenyes blanques amb les tires negres, faldilla verda amb sanefa groga i amb l’obertura al cantó esquerre, faixa negra, accessori amb picarols de color verd i groc, a la part superior un mocador creuat , de forma triangular i amb la punxa al braç esquerre, el color del mocador és igual que el de la faldilla i els picarols (verd i groc), a la zona de la punxa del mocador hi ha l’escut del Ball de Bastons de Sant Jaume dels Domenys.

Més informació a: https://www.instagram.com/familiabastonera/

Puede que también te guste...

error: Aquest contingut està protegit !!
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l′experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d′interès . En continuar amb la navegació entenem que s′accepta la nostra Política de cookies.    Més informació
Privacidad