El 1r Congrés Internacional de Ball de Bastons, així com la 46a Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya, està organitzat per tres entitats del territori català: la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, ADIFOLK i l’Associació Sal-i-Ou. A continuació, us les presentem.


La Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya és l’entitat que agrupa la majoria d’associacions i entitats (anomenades col·loquialment colles) que promouen i difonen el Ball de Bastons. Nascuda en assemblea el 29 de Setembre de 1985 a Vallgorguina, fou el resultat a la necessitat organitzativa a nivell nacional per part de les Colles de Ball de Bastons per a gestionar la Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya.

Durant aquests trenta-sis anys, l’entitat ha vetllat pel bon funcionament de les Trobades Nacionals però més que limitar-se a organitzar aquest únic esdeveniment, ha estat treballant per donar resposta a les diferents inquietuds de la societat i de les entitats que la conformen. Durant aquests trenta-sis anys ha procurat donar a conèixer el Ball de Bastons a tots els públics i en tota la seva trajectòria, ha impulsat, organitzat, col·laborat i patrocinat diversos projectes sobre Ball de Bastons a escala nacional i altres àmbits geogràfics. Des dels seus inicis de fet, es va veure necessari que aquest nou ens havia de servir per ser l’interlocutor vàlid i únic entre el Ball de Bastons de Catalunya (com a conjunt) i les institucions o altres entitats tant de Catalunya com de l’exterior, i així ha estat treballant per defensar tots els col·lectius de Ball de Bastons del territori català.

Actualment, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya està conformada per més noranta entitats o colles de Ball de Bastons, repartides per la diferent geografia de Catalunya i és un mitjà actiu per a assessorar i ajudar a recuperar colles desaparegudes i crear-ne de noves en indrets on no hi havia hagut anteriorment presència d’aquesta dansa. A més, s’ha fet un lloc al món i s’està consolidant com a pont entre les diferents regions del món on encara existeix dansa amb bastons fent d’aquesta una entitat imprescindible per poder connectar els diferents col·lectius que promouen una dansa considerada per molts com la dansa més antiga i internacional del món.


ADIFOLK és una associació declarada d’utilitat pública segons la resolució JUS/803/2012 del 27 d’abril de 2012 i formada per persones vinculades estretament al món del folklore i la cultura popular catalana.

Té com a objectiu fonamental potenciar i dinamitzar la cultura popular del nostre país i també donar a conèixer a Catalunya el folklore d’altres indrets del món, mitjançant diferents intercanvis culturals.

ADIFOLK pertany a CIOFF – Comitè Internacional d’Organitzadors de Festivals Folklòrics – reconegut amb la categoria d’ESTATUS B per la UNESCO. És membre de l’Associació Espanyola d’Organitzadors de Festivals Folklòrics. És membre de ple dret de Festivals du Sud; membre fundador de la Federació d’Ateneus de Catalunya i de l’Ens de l’associacionisme cultural català. I entitat col·laboradora de la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR).

Entre les activitats que porta a terme destaquen les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya i l’Aplec Internacional. ADIFOLK també es dedica a promoure i assessorar en temes de cultura popular catalana a festivals internacionals i en accions de promoció del nostre país a l’exterior. Donem suport, promocionem i acompanyem els grups de cultura popular davant festivals internacionals.


L’Associació Sal-i-Ou. Bestiari, Balls Tradicionals i Populars és una entitat de Salou que es dedica a difondre i promoure les expressions culturals tradicionals i populars de Catalunya, així com els instruments i la música que les acompanya. Dins d’aquesta trobem elements tals com el Ball de Nanos de Salou, el Ball de Bastons de Salou i La Mulassa de Salou. A més, en els darrers anys s’han introduït tres nous elements com són el Ball d’Espases de Salou, el Ball de Pastorets de Salou i el Ball de Panderos de Salou.

L’Associació Sal-i-Ou neix l’any 2011 per gestionar i coordinar els Nanos, el Ball de Bastons i la Mulassa. El seu objectiu final, però, era i continua essent el de ser un espai de convivència el qual sigui accessible a tot el poble i que treballi amb la filosofia que tothom pot participar en la cultura popular de la nostra ciutat. D’aquesta manera, es crea i fomenta el sentiment de pertinença a la vila, a la vegada que es treballen tot un conjunt de valors tals com la integració, la no discriminació, la no-violència, el companyerisme, el respecte a totes les sensibilitats, i un llarg etcètera.

L’Associació Sal-i-Ou, es va dissoldre el 2015 i es va tornar a fundar el 2017. En els darrers anys ha dut a terme un projecte de millora de la festa major i també la introducció d’aquesta dins les escoles. A més a més s’ha impulsat el Ball folk dintre de la ciutat i també s’ha innovat dins del món bastoner fent un ball de bastons amb bastons que s’il·luminen a les fosques, entre altres iniciatives que s’han dut i es volen dur a terme.

Durant l’any 2018, va organitzar i/o participar en més de 150 actes per tota Catalunya.

error: Aquest contingut està protegit !!
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l′experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d′interès . En continuar amb la navegació entenem que s′accepta la nostra Política de cookies.    Més informació
Privacidad