PRÈSENCIA EN EL TERRITORI

La Territorial de la Regió de Barcelona està formada per les comarques de: Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme. En data de 2021 hi ha una vintena de municipis on encara hi és present el Ball de Bastons, amb localitats com Castelldefels, Cornellà de Llobregat i el Prat de Llobregat amb dues colles diferenciades; o la ciutat de Barcelona amb més d’una desena de colles en actiu, essent la ciutat del país on més grups de Ball de Bastons existeixen actualment. Amb tot, hi ha indicis documentals que constaten que fins a una desena o més d’altres municipis havien tingut presència de Balls de Bastons al llarg de la seva història. Si tenim en compte petits tallers o actes puntuals a través, entre altres, dels centres educatius, aleshores la presència bastonera creix exponencialment.


QUÈ ÉS I CARACTERÍSTIQUES

El Ball de Bastons és una dansa o estil de ball que es caracteritza per utilitzar un o dos bastons de fusta (un per mà) amb una longitud màxima aproximada de 60 cm (amb alguna petita excepció com Malpàs que podrien arribar als 70 cm) on aquests són l’element principal de la coreografia i es fan picar al ritme de la música.

Típicament, l’estructura coreogràfica bàsica dels balls de bastons acostuma a ser una doble renglera de vuit dansaires o els anomenats quadres que són grups de quatre persones col·locades amb la mateixa distribució. Amb tot, actualment tenim altres estructures que combinen figures i nombres de persones diferents.


ORÍGENS

A Catalunya, parlem sempre de tres possibles teories sobre l’origen del Ball de Bastons relacionades o bé amb un simbolisme associat al ritual de la fertilitat agrària, o bé amb un caràcter guerrer.

Pel que fa a la Territorial de la Regió de Barcelona, trobem referències l’any 1620 a la ciutat de Barcelona, si bé hi ha diverses possibilitats i la ciutat compta amb diverses referències de Ball de Bastons actuant per alguna de les seves festivitats religioses durant els segles posteriors. Amb tot, el conjunt d’aquestes fa referència també a grups forans que eren contractats per ballar al municipi.

Més enllà d’aquests municipis, la gran part de localitats incorporen el Ball de Bastons dins del seu patrimoni cultural al llarg del segle XX i, en menor mesura de moment, el segle XXI.


ESTILS DE BALL I MÚSICA

A la Territorial de la Regió de Barcelona, destaquen els conjunts de gralles (amb l’acompanyament de percussió corresponent) i de flabiols i tamborí, la quantitat de les i els músics dels quals varien en funció de la població, la festivitat i el pressupost associat. En menor mesura, però, també trobem altres instruments com l’acordió, el violí i el sac de gemecs.

Pel que fa a l’estil de ball, cal diferenciar la ciutat de Barcelona de la resta de zones. La ciutat comtal compta amb diverses colles, però tot i ser del mateix municipi tenen diferents estils coreogràfics, derivat per qui va fundar la colla i en quin moment, o bé per les preferències de les actuals dansaires. Aquest fet és únic a Catalunya, fent de Barcelona una excepció en aquests termes. Més enllà, però, cal fer esment a grups que beuen de la influència del Penedès o del Garraf (propers geogràficament), grups que beuen més d’un estil més proper a la zona de Montserrat o altres de la zona del Vallès, fent esment a un estil marcat i diferenciat en la regió com és el cas de Badalona.


QUAN I PER QUÈ BALLEM?

La Territorial de la Regió de Barcelona, conjuntament amb la Territorial del Vallès, són les dues regions de Catalunya on, percentualment, ha crescut més el nombre de colles de Ball de Bastons en els darrers quaranta anys. Aquesta casuística provoca que la majoria d’aquests grups recents neixin sense relació directa amb el fet religiós i, en canvi, es creen amb una finalitat de promoció de la cultura popular i amb un caràcter totalment cívic i lúdic. No és d’estranyar, doncs, que les colles d’aquesta territorial, de mitjana, tinguin actuacions durant 8 o 9 mesos a l’any, amb un interval d’actes que pot arribar anualment a la trentena.

En aquesta territorial cal destacar el Ball de Bastons del Seguici de Barcelona el qual es recupera l’any 2015 amb la finalitat de dotar la ciutat d’un Ball de Bastons que la representés i participés en els actes del seu seguici, tal com les festes de Santa Eulàlia, Corpus i la Mercè. Més enllà d’aquesta colla, trobem un grup reduït que té la seva activitat concentrada al voltant de les seves Festes Majors. A partir d’aquí, però, la gran majoria tenen actuacions per motius de caràcter cívic com són la participació en actes propis o d’altres colles (exemple: diades bastoneres), actes de reivindicació i defensa de drets (exemple: dia de la dona), o altres festivitats de diferents municipis (exemple: Carnestoltes, Sant Jordi, Nadal, etc.). 


VESTUARIS

El vestuari en el Ball de Bastons és tan divers com les seves músiques i les seves coreografies. No trobarem cap vestuari que sigui exactament igual al d’una altra colla, si bé hi ha d’alguns que s’assemblen força.

A la Regió de Barcelona, predominen els colors vermell i blau pel que fa als complements del vestuari. Si ens fixem en la base de la vestimenta, però, la camisa i pantaló són sempre de color blanc amb excepció de les poblacions de Premià de Mar i Masnou la base de les quals és de color blau i lila respectivament.


EDAT I GÈNERE

Si analitzem el territori en funció de l’edat i el gènere de les persones participants, trobem les següents conclusions: Pel que fa a la participació de la dona, aquesta es va anar incorporant progressivament en els diferents indrets. Antigament, era un ball exclusivament per homes i no fou fins a l’any 1975 que s’incorpora a Castellar del Vallès. A la resta de poblacions, amb la recuperació o creació dels grups de dansaires ja es formen les colles amb un format mix on dones i homes poden participar per igual, si bé hi ha algunes on en determinats intervals temporals només dansen dones o homes per la participació de la mateixa ciutadania.


CURIOSITATS

  1. Els Bastoners de Terrassa ha aportat dos presidents a la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, corresponent a una tercera part de la història de la Coordinadora.
  2. La Colla Bastonera Les Romanes és l’única colla bastonera de Catalunya que incorpora el símbol de la dona, pintat a la galta esquerra, com a part del vestuari de totes les dansaires. És l’organitzadora de la primera Trobada d’Instituts Bastoners de Catalunya.
  3. Els balls dels Bastoners de Vallgorguina incorporen elements d’altres danses tradicionals. En aquesta població va néixer en assemblea la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya l’any 1985.
  4. Els complements del vestuari de la Colla Bastonera de Cardedeu són reversibles.
  5. El Ball de Bastons de Castellar del Vallès és l’organitzador de la primera Trobada Bastonera Infantil de Catalunya.
  6. La Colla Bastonera Quico Sabaté porta a la part de darrere de la camisa una il·lustració de Quico Sabaté.
  7. A Caldes de Montbui han organitzat espectacles jugant amb el Ball de Bastons i la llum, creant actuacions bastoneres a la foscor.
  8. A Canovelles han combinat el Ball de Bastons amb el foc com a element.
error: Aquest contingut està protegit !!
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l′experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d′interès . En continuar amb la navegació entenem que s′accepta la nostra Política de cookies.    Més informació
Privacidad