PRÈSENCIA EN EL TERRITORI
La Territorial de les Comarques Meridionals està formada per les comarques de: Alt Camp, Baix Camp, Baix Ebre, Conca de Barberà, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre, Tarragonès i Terra Alta.
En data de 2021 hi ha un total de disset municipis on encara hi és present el Ball de Bastons, amb les ciutats de Tarragona i Reus amb dues colles diferenciades. Amb tot, hi ha indicis documentals que constaten que fins a una vintena de municipis més havien tingut presència de Balls de Bastons al llarg de la seva història. Si tenim en compte petits tallers o actes puntuals a través, entre altres, dels centres educatius, aleshores la presència bastonera creix exponencialment.
QUÈ ÉS I CARACTERÍSTIQUES
El Ball de Bastons és una dansa o estil de ball que es caracteritza per utilitzar un o dos bastons de fusta (un per mà) amb una longitud màxima aproximada de 60 cm (amb alguna petita excepció com Malpàs que podrien arribar als 70 cm) on aquests són l’element principal de la coreografia i es fan picar al ritme de la música.
Típicament, l’estructura coreogràfica bàsica dels balls de bastons acostuma a ser una doble renglera de vuit dansaires o els anomenats quadres que són grups de quatre persones col·locades amb la mateixa distribució. Amb tot, actualment tenim altres estructures que combinen figures i nombres de persones diferents.
ORÍGENS
A Catalunya, parlem sempre de tres possibles teories sobre l’origen del Ball de Bastons relacionades o bé amb un simbolisme associat al ritual de la fertilitat agrària, o bé amb un caràcter guerrer.
Pel que fa a la Territorial del Penedès, trobem les primeres referències documentades sobre Ball de Bastons a Igualada el qual apareix documentat per primera vegada el 1687 a Tarragona, per les festes de Santa Tecla d’aquell any. D’altra banda, tenim referències durant el segle XVIII en diferents municipis tals com: Sitges (1727), el Vendrell (1733), Masquefa (1764), l’Arboç (1770) o Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès (1771). Amb tot, l’única colla que s’ha mantingut fins als nostres dies és la del Ball de Bastons de l’Arboç qui va celebrar el seu 250è aniversari l’any 2020. Més enllà d’aquestes localitats, però, també trobem grups de Ball de Bastons durant el segle XIX en indrets com Sant Quintí de Mediona (1818), Sant Pere de Ribes (1876) o Llorenç del Penedès (1896). A partir del segle XX, el nombre de municipis amb Ball de Bastons creix a un ritme sense precedents.
ESTILS DE BALL I MÚSICA
A la Territorial de les Comarques Meridionals, gairebé totes les colles van acompanyades o bé del so de la gralla o bé del so del flabiol. A partir d’aquí, i en funció de cada grup, la gralla va acompanyada de timbal o tabal i el flabiol acompanyat del tamborí. Amb tot, cal destacar casos com el Ball de Bastons de Montblanc l’acompanyament del qual és la flauta dolça, essent un cas únic en tot el territori català pel que fa a l’instrument que interpreta les seves melodies.
A les Comarques Meridionals podem trobar diferents colles que comparteixen una base comuna pel que fa a l’estil coreogràfic i que, en conseqüència, podem agrupar en tres famílies: la del Baix Camp, la del Baix Penedès i la de la Conca de Barberà. Això es deu al fet que els grups van néixer o bé perquè dansaires d’altres municipis es traslladaven i ensenyaven el seu estil en el seu nou lloc de residència (el cas de Cambrils amb persones provinents de Montblanc), o bé perquè els grups que s’anaven creant agafaven en certa manera l’estil dels seus pobles veïns (el cas de Riera de Gaià amb Torredembarra). Més enllà d’aquestes tres famílies, però, hi ha diverses colles amb estils propis o formes de ballar típiques d’altres territorials. En aquest sentit, cal destacar Tarragona com a estil únic a tota Catalunya i amb similituds amb grups d’altres punts de la Península Ibèrica que no pas amb els municipis veïns, o la població de Capafonts qui es crea l’any 2020 amb un estil basat en els Bastoners de Terrassa i per tant força diferent del que històricament s’havia ballat en la zona.
QUAN I PER QUÈ BALLEM?
Després de la Territorial del Penedès, les Comarques Meridionals és la regió de Catalunya on, de mitjana, hi ha menys mesos de l’any amb actuacions bastoneres pel territori. Concretament, els grups tenen una activitat que no arriba a sis mesos dels dotze que té l’any, si bé la majoria de grups sí que assagen en la major part de l’any. Això es deu a dos factors: d’una banda, tenim municipis, com el cas de Torredembarra, on l’activitat es concentra a l’estiu (o determinats moments de l’any) quan el poble incrementa la seva població amb el jovent que torna del curs universitari i la gent que va a la seva segona residència; mentre que d’altra banda, hi ha grups que concentren les seves actuacions majoritàriament al voltant de les festivitats del municipi, típicament en honor al patró o patrona, com és el cas del Cos de Bastoners de l’Esbart Santa Tecla de Tarragona que sol actuar només per Sant Magí i Santa Tecla. Amb tot, cal destacar dues excepcions en la zona com són Salou i Capafonts, essent les úniques colles que constaten estar obertes a tenir activitat durant tot l’any sense excloure cap mes o temporada. En tot cas, la majoria de colles reconeixen no tenir cap limitació per participar en qualsevol actuació sempre que no tingui un component polític o en favor d’un determinat partit.
VESTUARIS
A les Comarques Meridionals, predominen els colors vermell i blau amb diferents tonalitats pel que fa als complements del vestuari. Si ens fixem en la base de la vestimenta, però, la camisa i pantaló són sempre de color blanc amb excepció de les poblacions de Bellmunt del Priorat que tenen la base totalment negra o Salou que disposa d’una part del seu vestuari de gala la base del qual és negre.
Cal fer esment al vestuari del Ball de Bastons de Tarragona que l’any 2018 va recuperar part de la vestimenta que es creu que es duia fa més de 365 anys enrere.
EDAT I GÈNERE
Si analitzem el territori en funció de l’edat i el gènere de les persones participants, trobem les següents conclusions: Pel que fa a la participació de la dona, aquesta es va anar incorporant progressivament en els diferents indrets. Antigament, era un ball exclusivament per homes i no fou fins a l’any 1962 que la trobem a l’Orfeó Reusenc el qual es crea aquell any com a colla mixta. A altres poblacions com Tarragona serà l’any 1975 a través de l’Esbart Santa Tecla que s’incorpora la dona a la dansa. Amb tot, la totalitat d’associacions que actualment promouen el Ball de Bastons a la Territorial de les Comarques Meridionals són colles mixtes on tant dones com homes poden participar, si bé hi ha algunes on en determinats intervals temporals només dansen dones o homes per la participació de la mateixa ciutadania.
CURIOSITATS
- El Ball de Bastons de Salou és l’únic grup de Catalunya que ha organitzat, amb data de 2021, els tres actes de caràcter nacional del Ball de Bastons: l’Aplec Jove (2017), la Trobada Bastonera Infantil (2018) i la Trobada Nacional (2021). A més, compta amb la seva estàtua al municipi en reconeixement de la seva tasca.
- El primer president de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya era del Ball de Bastons de Montblanc.
- A Valls, el Ball de Bastons va acompanyat de flabiol i violí.
- El Ball de Bastons de Tarragona va celebrar el 2018 el seu 365è aniversari.
- A Cambrils, el Ball de Bastons s’executa amb bastons fets de raigs de roda de carro tallats pels extrems.
- La colla infantil del Ball de Bastons d’Altafulla té una dansa on les i els infants canten “Oh yeah”.
- El Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc té un dels sotacames més característics de Catalunya.
- El Ball de Bastons de la població de Capafonts, nascut l’any 2020, té un estil coreogràfic diferenciat de la resta de grups de la zona.