PRÈSENCIA EN EL TERRITORI

La Territorial de les Comarques Gironines està formada per les comarques de: Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Pla de l’Estany i Selva.

En data de 2021 hi ha un total de set municipis on encara hi és present el Ball de Bastons. Amb tot, hi ha indicis documentals que constaten que fins a mitja dotzena més de municipis havien tingut o tenen presència de Balls de Bastons al llarg de la seva història. Si tenim en compte petits tallers o actes puntuals a través, entre altres, dels centres educatius, aleshores la presència bastonera creix exponencialment.


QUÈ ÉS I CARACTERÍSTIQUES

El Ball de Bastons és una dansa o estil de ball que es caracteritza per utilitzar un o dos bastons de fusta (un per mà) amb una longitud màxima aproximada de 60 cm (amb alguna petita excepció com Malpàs que podrien arribar als 70 cm) on aquests són l’element principal de la coreografia i es fan picar al ritme de la música.

Típicament, l’estructura coreogràfica bàsica dels balls de bastons acostuma a ser una doble renglera de vuit dansaires o els anomenats quadres que són grups de quatre persones col·locades amb la mateixa distribució. Amb tot, actualment tenim altres estructures que combinen figures i nombres de persones diferents.


ORÍGENS

A Catalunya, parlem sempre de tres possibles teories sobre l’origen del Ball de Bastons relacionades o bé amb un simbolisme associat al ritual de la fertilitat agrària, o bé amb un caràcter guerrer.

Pel que fa a la Territorial de les Comarques Gironines, és la regió de Catalunya amb referències més tardanes pel que fa al Ball de Bastons. Segons la informació actual, haurem d’anar entre la segona i la tercera dècada del segle XX per trobar referències sobre aquesta dansa en municipis com Massanes o Blanes.

De fet, totes les colles actives de Ball de Bastons a les Comarques Gironines tenen el seu origen a finals del segle XX o principis del segle XXI, essent la més antiga la dansa que trobem a Olot que s’executa des de l’any 1994.


ESTILS DE BALL I MÚSICA

A la Territorial de les Comarques Gironines, podem identificar bàsicament tres combinacions d’instruments: gralles soles, gralles amb timbals i flabiol i tamborí. Amb tot, és en aquesta territorial on trobem una peculiaritat a tota Catalunya i és que a Sant Miquel de Fluvià l’acompanyament musical ve definit pel flabiol de canya i el seu tamborí.

Les Comarques Gironines tenen poques colles les quals són de nova creació i a més es troben a grans distàncies. Aquest fet provoca que no hi hagi unes característiques comunes entre elles, sinó que trobem un estil diferenciat en cada cas. Cal destacar, però, que algunes d’elles van aprendre de dansaires provinents d’altres regions i això va comportar que la nova colla adoptés l’estil d’un altre grup, com és el cas d’Olot qui va aprendre de la mà dels Bastoners de Sant Cugat. Altrament, però, cal fer esment als Picots del Fluvià (Sant Miquel de Fluvià) que ballen amb melodies de 20 compassos.


QUAN I PER QUÈ BALLEM?

Els grups de Ball de Bastons en actiu de les Comarques Gironines són de creació recent i el motiu pel qual es creen és el de dinamitzar, amb una nova branca de la cultura popular, el seu municipi i les seves festivitats. Així doncs, no és d’estranyar que el motiu pel qual ballen es troba relacionat amb les seves Festes Majors o festivitats del municipi, així com possibles actuacions que puguin sortir al llarg de l’any. Sempre, però, amb una prioritat pel municipi i zona geogràfica propera.

Els grups de Ball de Bastons a les Comarques Gironines tenen una forquilla d’actuacions a l’any que oscil·la entre sis i una quinzena. De fet, els grups solen tenir actuacions en més de la meitat dels mesos de l’any i trobem que, de mitjana, hi ha actuacions en vuit o nou. Totes les colles actuals reconeixen no tenir cap limitació per ballar en qualsevol mena d’acte amb excepció d’algunes que no participen en actes de caràcter polític.


VESTUARIS

El vestuari en el Ball de Bastons és tan divers com les seves músiques i les seves coreografies. No trobarem cap vestuari que sigui exactament igual al d’una altra colla, si bé hi ha d’alguns que s’assemblen força.

A les Comarques Gironines, el vermell és el color predominant pel que fa als complements del vestuari, seguit del groc i el lila. Si ens fixem en la base de la vestimenta, però, la camisa i pantaló són sempre de color blanc amb excepció de Girona que té la base de color groc o Roses la camisa de les quals varia de color en funció de la dansaire.


EDAT I GÈNERE

Si analitzem el territori en funció de l’edat i el gènere de les persones participants, trobem les següents conclusions: Pel que fa a la participació de la dona, aquesta es va anar incorporant progressivament en els diferents indrets. Antigament, era un ball exclusivament per homes, però els grups de principis del segle XX acaben desapareixent per diverses raons. El seguit de grups que es forma a finals del segle XX i principis del segle XXI (els únics que de fet estan en actiu) ja es creen de forma mixta i per tant la figura de la dona entra a ballar al mateix moment que la figura de l’home.


CURIOSITATS

  1. Girona és l’única capital de província sense referències de Ball de Bastons abans del segle XXI.
  2. L’acompanyament musical dels Picots del Fluvià és el flabiol de canya i el tamborí.
  3. Els bastons de l’Esbart Cabirol de Sils són de fusta de castanyer.
  4. Els bastons que empren els Bastoners de les Guilleries és de roure.
  5. La colla, encara en actiu, més antiga és la de l’Esbart Olot que va començar a ballar l’any 1992.
  6. A Sant Miquel de Fluvià s’anomena als picarols amb el mot d’esquellerincs.
  7. A Sant Hilari Sacalm anomenen rellotge al pas coreogràfic corresponent a fer una volta picant a terra sobre si mateix.
  8. El Ball de Bastons que hi ha Olot té un estil propi de Sant Cugat del Vallès, ja que fou una persona d’aquest municipi qui ensenyà a ballar al grup d’Olot.
error: Aquest contingut està protegit !!
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l′experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d′interès . En continuar amb la navegació entenem que s′accepta la nostra Política de cookies.    Més informació
Privacidad