PRÈSENCIA EN EL TERRITORI

Per a millor organització interna del món bastoner a escala supramunicipal, des de l’any 2009, es va dividir el territori de Catalunya en set àmbits geogràfics anomenats territorials. Actualment, Catalunya compta amb més de 150 grups o colles de Ball de Bastons en actiu, repartides per més d’un centenar de municipis de tot el territori.

  • Comarques Centrals, la qual està formada per les comarques de: Bages, Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Moianès, Osona, Ripollès i Solsonès.
  • Regió de Barcelona, la qual està formada per les comarques de: Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme.
  • Vallès, la qual està formada per les comarques de: Vallès Occidental i Vallès Oriental.
  • Terres de Ponent, la qual està formada per les comarques de: Alt Urgell, Alta Ribagorçana, Garrigues, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià, Urgell i Vall d’Aran.
  • Comarques Gironines, la qual està formada per les comarques de: Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Pla de l’Estany i Selva.
  • Penedès, la qual està formada per les comarques de: Anoia, Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf.xº
  • Comarques Meridionals, la qual està formada per les comarques de: Alt Camp, Baix Camp, Baix Ebre, Conca de Barberà, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre, Tarragonès i Terra Alta.

QUÈ ÉS I CARACTERÍSTIQUES

El Ball de Bastons és una dansa o estil de ball que es caracteritza per utilitzar un o dos bastons de fusta (un per mà) amb una longitud màxima aproximada de 60 cm (amb alguna petita excepció com Malpàs que podrien arribar als 70 cm) on aquests són l’element principal de la coreografia i es fan picar al ritme de la música.

Típicament, l’estructura coreogràfica bàsica dels balls de bastons acostuma a ser una doble renglera de vuit dansaires o els anomenats quadres que són grups de quatre persones col·locades amb la mateixa distribució. Amb tot, actualment tenim altres estructures que combinen figures i nombres de persones diferents.


ORÍGENS

A Catalunya, parlem sempre de tres possibles teories sobre l’origen del Ball de Bastons relacionades o bé amb un simbolisme associat al ritual de la fertilitat agrària, o bé amb un caràcter guerrer.

És un tema el debat del qual encara és obert i continua essent intens. No hi ha una posició unànime sobre quin és el seu origen. És fàcil pensar, sobretot si mirem més enllà de Catalunya cap a altres països i regions del món, que l’ésser humà va utilitzar branques de fusta (modelades o no) per fer ritmes i música, fos amb un objectiu o un altre. Per tant, podríem tenir una idea primerenca de danses amb pals ja en temps de la prehistòria. Ara bé, no podem establir una relació entre aquestes danses i les actuals. Aquí hauríem de parlar de la incorporació dels Balls de Bastons dins de les festivitats i actes religiosos els quals són dotats d’una estructura d’acord amb el que cercava l’església en aquell moment. És molt possible que hi hagués Balls de Bastons abans d’aquest moment, segurament relacionats amb ritus o tradicions profanes, però la realitat és que, avui dia, no tenim constància escrita que certifiqui aquesta afirmació. La primera referència documentada a Catalunya sobre Bastons és a un document de l’any 1557 al municipi de Tortosa on es pot llegir “salari dels bastons” en l’apartat on es descriuen les despeses dels músics i altres persones amb relació a la festa del Corpus.

Més enllà d’aquesta referència, hi ha autories que afirmen que la primera referència es trobaria en un document que narra o detalla el banquet de noces de Berenguer IV amb Peronella d’Aragó, l’any 1150 a la ciutat de Lleida.

En qualsevol dels dos casos (Tortosa i Lleida), no estaria comprovat que fos un grup de Ball de Bastons de Catalunya sinó un grup de Ball de Bastons que actuaria a Catalunya. En aquest sentit, podrien provenir d’altres regions de la Península les fronteres de les quals no eren les mateixes que actualment.


ESTILS DE BALL I MÚSICA

A Catalunya hi ha diversos instruments relacionats amb el Ball de Bastons. El més emprat, amb data 2021, és la gralla (acompanyada o no de la seva percussió corresponent). A continuació tenim el conjunt de flabiol i tamborí. A partir d’aquests instruments, els quals representen la majoria d’acompanyaments musicals, tenim d’altres ben diferents com poden ser: acordió, violí, viola, saxofon, flauta dolça, etc. De fet, en els darrers anys, hi ha colles que han combinat la música d’arrel tradicional amb peces provinents de grups de música actual. La realitat és que el Ball de Bastons té una gran versatilitat i pot ser executat amb diferents estils musicals.

Pel que fa a la forma de ballar, és força complex mirar de determinar un estil coreogràfic o unes normes bàsiques que englobin tots els grups de Ball de Bastons de Catalunya. La realitat és que existeixen tants estils coreogràfics com colles hi ha, sense entrar fins i tot al detall analitzant la forma de ballar de cada dansaire. Si bé hi ha una majoria de coreografies basades en una estructura de dues rengleres de quatre persones cadascuna, o determinades picades que s’estenen per diferents regions geogràfiques, no es pot establir una norma ni musical ni coreogràfica que pugui definir el Ball de Bastons a nivell català. És precisament aquí on rau la riquesa d’aquesta dansa a Catalunya: pot haver-hi coreografies o grups semblants o amb pautes similars, però no n’hi ha cap colla o coreografia igual a una altra.


QUAN I PER QUÈ BALLEM?

Si històricament es ballava per festivitats o actes molt concrets, típicament relacionats amb un afer religiós, una festa local o per la visita o arribada d’una personalitat de certa rellevància (com la visita de la reialesa o càrrecs eclesiàstics importants), ja en el segle XIX i sobretot en el segle XX, el Ball de Bastons, com a reflex de la societat catalana del moment, pren un camí de separació d’aquesta finalitat del Ball de Bastons i els grups, tant antics com de nova creació, comencem a participar en tota mena d’actes de caràcter més cívic i relacionat amb un vessant d’oci i social. De fet, amb data de 2021, els grups que encara ballen únicament en honor al patró o patrona, com el cas de Cardona, són una minoria, mentre que la gran majoria ballen en diferents moments de l’any amb motius diversos. A més, i des de fa dècades, les mateixes colles bastoneres impulsen actes locals i supramunicipals per ballar amb l’únic objectiu de promoure la cultura popular, tot passant-s’ho bé. Resultat d’aquesta inquietud, neixen projectes com la Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya o altres trobades o diades amb participació de diferents colles, amb l’objectiu de fer intercanvis amb altres grups de dansaires del Ball de Bastons.

El naixement i l’existència de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya és un clar exemple d’aquest caràcter lúdic-festiu de l’actual Ball de Bastons, que va més enllà del municipi i que cerca nous objectius i noves fites (fins i tot més enllà de la mostra o actuació de grups). 


VESTUARIS

El vestuari en el Ball de Bastons és tan divers com les seves músiques i les seves coreografies. No trobarem cap vestuari que sigui exactament igual al d’una altra colla, si bé hi ha d’alguns que s’assemblen força.

El procés de crear o triar un vestuari és únic i, actualment, respon a unes inquietuds i uns gustos del grup de persones que dansa. Antigament, però, estaven més relacionats amb altres aspectes relacionats amb el preu de la matèria primera o amb qui pagava precisament aquesta vestimenta.

A Catalunya, hem de partir del color blanc com a base del vestuari (amb excepcions). A partir d’aquí, el color més emprat de forma genèrica és el vermell (amb diferents tonalitats) el qual és present en múltiples vestimentes, sigui per uns complements o uns altres. D’altra banda cal destacar el negre el qual és present en diferents grups ja no en tots els complements sinó en espardenyes i faixes especialment. Després d’aquests colors, trobaríem una forta presència d’altres com podrien ser el blau i el verd (amb diferents tonalitats).

Afegir, però, que hi ha grups o colles que tenen més d’un vestuari i aquest ve determinat a vegades pel fet de si ets dona o home, o per la posició que ocupes en el ball. Altrament, també trobem grups amb un vestuari anomenat de gala que només surt per determinades dates importants i assenyalades en el calendari.


EDAT I GÈNERE

Si analitzem el territori en funció de l’edat i el gènere de les persones participants, trobem les següents conclusions: Antigament, pràcticament tots els grups de Ball de Bastons eren formats exclusivament per homes. Amb el pas del temps, i en especial a partir dels anys seixanta i vuitanta del segle XX, la tendència canvia majoritàriament a tots els indrets i actualment podem veure que, amb diferència, la dona representa gairebé dues terceres parts de les i els dansaires de Ball de Bastons.

Cal fer esment que la incorporació de la dona és cabdal i essencial per a la salut del Ball de Bastons el qual creix exponencialment gràcies a aquest fet. Molts municipis han mantingut la dansa per aquest motiu, mentre que altres han pogut recuperar o introduir el Ball de Bastons tenint en compte a les dones. En data de 2021, cap grup o municipi a Catalunya impedeix ballar a les dones, així com sí que passava en anys i dècades anteriors.

Amb tot, cal fer un apunt i és que si analitzem quantes colles són presidides per dones aquesta xifra baixa per sota del 50%, al voltant del llindar del 40%, molt lluny d’aquell 65% del que parlà- vem anteriorment.

Per últim, esmentar el tema de l’edat i és que a Catalunya més del 70% de persones que fan Ball de Bastons tenen menys de 35 anys. La població bastonera és, majoritàriament, formada per infants i joves. Aquest fet, doncs, ens hauria d’esperançar (amb excepcions puntuals) perquè garanteix el futur del Ball de Bastons en territori català.


CURIOSITATS

  1. A Catalunya, la fusta més empra- da en els Balls de Bastons és l’alzina.
  2. La Trobada Nacional de Ball de Bastons de Catalunya és un dels esdeveniments cul- turals, d’àmbit nacional, més antics i que s’han celebrat de forma ininterrompuda des del seu origen.
  3. La persona més jove en ocupar el càrrec de presidència de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya fou Adrián Ortiz Mera, originari de Terrassa, amb 21 anys, l’any 2015.
  4. Existeixen grups de Ball de Bastons amb estil català a indrets com Anglaterra i Austràlia, entre altres.
  5. Les danses que empren bastons o pals com a element principal són presents a tots els continents habitats del planeta.
  6. El Ball de Bastons és una de les danses més riques i diverses que existeixen, atenint-nos al fet que cap grup balla com cap altre i existeixen tants estils de ballar com grups existeixen de Ball de Bastons.
  7. La majoria de grups de Ball de Bastons existents a Catalunya tenen menys de cinquanta anys (siguin de nova creació o activitat des de la darrera recuperació).
  8. L’any 2021, el municipi de Salou va acollir el 1r Congrés Internacional de Ball de Bastons, amb la participació de grups i expertes vingudes d’arreu de la Península Ibèrica.
error: Aquest contingut està protegit !!
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l′experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d′interès . En continuar amb la navegació entenem que s′accepta la nostra Política de cookies.    Més informació
Privacidad