PRÈSENCIA EN EL TERRITORI

La Territorial de la Regió de Barcelona està formada per les comarques de: Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme.

En data de 2021 hi ha una vintena de municipis on encara hi és present el Ball de Bastons, amb localitats com Castelldefels, Cornellà de Llobregat i el Prat de Llobregat amb dues colles diferenciades; o la ciutat de Barcelona amb més d’una desena de colles en actiu, essent la ciutat del país on més grups de Ball de Bastons existeixen actualment. Amb tot, hi ha indicis documentals que constaten que fins a una desena o més d’altres municipis havien tingut presència de Balls de Bastons al llarg de la seva història. Si tenim en compte petits tallers o actes puntuals a través, entre altres, dels centres educatius, aleshores la presència bastonera creix exponencialment.


QUÈ ÉS I CARACTERÍSTIQUES

El Ball de Bastons és una dansa o estil de ball que es caracteritza per utilitzar un o dos bastons de fusta (un per mà) amb una longitud màxima aproximada de 60 cm (amb alguna petita excepció com Malpàs que podrien arribar als 70 cm) on aquests són l’element principal de la coreografia i es fan picar al ritme de la música.

Típicament, l’estructura coreogràfica bàsica dels balls de bastons acostuma a ser una doble renglera de vuit dansaires o els anomenats quadres que són grups de quatre persones col·locades amb la mateixa distribució. Amb tot, actualment tenim altres estructures que combinen figures i nombres de persones diferents.


ORÍGENS

A Catalunya, parlem sempre de tres possibles teories sobre l’origen del Ball de Bastons relacionades o bé amb un simbolisme associat al ritual de la fertilitat agrària, o bé amb un caràcter guerrer.

Pel que fa a la Territorial de la Regió de Barcelona, trobem referències l’any 1620 a la ciutat de Barcelona, si bé hi ha diverses possibilitats i la ciutat compta amb diverses referències de Ball de Bastons actuant per alguna de les seves festivitats religioses durant els segles posteriors. Amb tot, el conjunt d’aquestes fa referència també a grups forans que eren contractats per ballar al municipi.

Més enllà d’aquests municipis, la gran part de localitats incorporen el Ball de Bastons dins del seu patrimoni cultural al llarg del segle XX i, en menor mesura de moment, el segle XXI.


ESTILS DE BALL I MÚSICA

A la Territorial de la Regió de Barcelona, destaquen els conjunts de gralles (amb l’acompanyament de percussió corresponent) i de flabiols i tamborí, la quantitat de les i els músics dels quals varien en funció de la població, la festivitat i el pressupost associat. En menor mesura, però, també trobem altres instruments com l’acordió, el violí i el sac de gemecs.

Pel que fa a l’estil de ball, cal diferenciar la ciutat de Barcelona de la resta de zones. La ciutat comtal compta amb diverses colles, però tot i ser del mateix municipi tenen diferents estils coreogràfics, derivat per qui va fundar la colla i en quin moment, o bé per les preferències de les actuals dansaires. Aquest fet és únic a Catalunya, fent de Barcelona una excepció en aquests termes. Més enllà, però, cal fer esment a grups que beuen de la influència del Penedès o del Garraf (propers geogràficament), grups que beuen més d’un estil més proper a la zona de Montserrat o altres de la zona del Vallès, fent esment a un estil marcat i diferenciat en la regió com és el cas de Badalona.


QUAN I PER QUÈ BALLEM?

La Territorial de la Regió de Barcelona, conjuntament amb la Territorial del Vallès, són les dues regions de Catalunya on, percentualment, ha crescut més el nombre de colles de Ball de Bastons en els darrers quaranta anys. Aquesta casuística provoca que la majoria d’aquests grups recents neixin sense relació directa amb el fet religiós i, en canvi, es creen amb una finalitat de promoció de la cultura popular i amb un caràcter totalment cívic i lúdic. No és d’estranyar, doncs, que les colles d’aquesta territorial, de mitjana, tinguin actuacions durant 8 o 9 mesos a l’any, amb un interval d’actes que pot arribar anualment a la trentena.

En aquesta territorial cal destacar el Ball de Bastons del Seguici de Barcelona el qual es recupera l’any 2015 amb la finalitat de dotar la ciutat d’un Ball de Bastons que la representés i participés en els actes del seu seguici, tal com les festes de Santa Eulàlia, Corpus i la Mercè. Més enllà d’aquesta colla, trobem un grup reduït que té la seva activitat concentrada al voltant de les seves Festes Majors. A partir d’aquí, però, la gran majoria tenen actuacions per motius de caràcter cívic com són la participació en actes propis o d’altres colles (exemple: diades bastoneres), actes de reivindicació i defensa de drets (exemple: dia de la dona), o altres festivitats de diferents municipis (exemple: Carnestoltes, Sant Jordi, Nadal, etc.). 


VESTUARIS

El vestuari en el Ball de Bastons és tan divers com les seves músiques i les seves coreografies. No trobarem cap vestuari que sigui exactament igual al d’una altra colla, si bé hi ha d’alguns que s’assemblen força.

A la Regió de Barcelona, predominen els colors vermell i blau pel que fa als complements del vestuari. Si ens fixem en la base de la vestimenta, però, la camisa i pantaló són sempre de color blanc amb excepció de les poblacions de Premià de Mar i Masnou la base de les quals és de color blau i lila respectivament.


EDAT I GÈNERE

Si analitzem el territori en funció de l’edat i el gènere de les persones participants, trobem les següents conclusions: Pel que fa a la participació de la dona, aquesta es va anar incorporant progressivament en els diferents indrets. Antigament, era un ball exclusivament per homes i no fou fins a l’any 1962 que s’incorpora a Martorell. A altres poblacions com Barcelona o Badalona no seria fins a la dècada dels 80 del segle XX. Amb tot, la totalitat d’associacions que actualment promouen el Ball de Bastons a la Territorial de la Regió de Barcelona són colles mixtes on tant dones com homes poden participar. De fet, poblacions com Esplugues de Llobregat (1985) ja incorporen la dona en el moment de la seva creació.


CURIOSITATS

  1. Barcelona és la ciutat catalana amb més colles de Ball de Bastons.
  2. A Barcelona es troba, amb data de l’any 2021, la seu de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya.
  3. El vestuari del Ball de Bastons del Seguici de Barcelona s’inspira en un full de rengla que es conserva de la processó de Corpus de Santa Maria del Mar del 1855 on apareix una formació bastonera.
  4. Els Bastoners del Poble-sec, de l’Esbart Dansaire Renaixença, tenen alguna dansa on balla amb bastons i un pal amb cintes alhora.
  5. La Colla de Bastoners d’Esplugues de Llobregat porten la senyera al braç quan porten el vestuari de gala.
  6. El banderí dels Bastoners del Casc Antic, de l’Esbart l’Espiga d’Or, destaca per la seva originalitat, amb cintes de colors acabades amb un picarol per cinta.
  7. La Colla Bastonera del Masnou Ple de Cops porta camisa de color lila.
  8. La Colla Bastonera de Bòlit de Premià de Mar balla amb base blava en lloc de la blanca majoritària de la resta de Catalunya.
error: Aquest contingut està protegit !!
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l′experiència de navegació, i oferir continguts i publicitat d′interès . En continuar amb la navegació entenem que s′accepta la nostra Política de cookies.    Més informació
Privacidad